Innan vi blev föräldrar var kajakpaddling en självklar ingrediens i vårt “frilufsande”. Frihetskänslan, eller snarare äventyrskänslan, när man sätter sig i en fullpackad kajak är obeskrivlig! Inga vägar eller stigar att följa och man tar sig med lätthet fram i områden som är otillgängliga för båtar. Strax över havsnivån kommer man nära naturen när man smyger sig runt öar och skär. Fåglar och sälar blir nyfikna snarare än skrämda.
Men livet till havs är inte helt ofarligt. Kajaken är, på gott och ont, en ganska rank farkost där minsta lilla tyngdpunktsförskjutning kan orsaka kapsejsning. Vågor och vind är förhållandevis förutsägbara men såhär i semestertider är havet även fullt av motorbåtar som skapar plötsliga svallvågor. Är havet kallt kan man fort bli nerkyld och ingen har väl missat sommarens bloggstorm om drunkning? Att ta sig upp i kajaken igen när man trillat i är en ganska komplicerad men genomförbar historia, betydligt lättare om man är två. Men hur får man upp en tvååring?
Till skillnad från våra andra friluftsintressen har det inte varit helt självklart att ge sig ut i kajak med Birk. Men nu har vi åtminstone gjort ett första trevande försök!
Torrträning
Var ska barnet sitta?
Med större barn känns en tvåmanskajak som det självklara valet. Den är något stabilare och barnet får ett eget säte, vattentätt sittbrunnskapell och kan paddla så mycket som det orkar och vill. Alternativet är att barnet sitter i en av packluckorna, men då måste man specialtillverka sittbrunnskapell för att inte få in vatten.
Birk är 2 år och inte fullt så pålitligt. Han kan plötsligt få för sig att ställa sig upp och då hamnar sannolikt hela ekipaget i sjön. Därför provade jag att ha honom i sittbrunnen mellan mina ben. Först ville han inte sätta sig på durken så jag lät honom sitta i mitt knä – det funkade inte alls! Jag kände direkt hur tyngdpunkten försköts uppåt och vi höll på att kapsejsa redan på stranden. När han fick sitta direkt på durken var det en annan femma. Det kändes (nästan) som vanligt!
Livet är alltid lite roligare till havs!
Nyfiken spanade han över relingen när vi rundade näset utanför badplatsen och paddlade ut en bit på havet. Småvågorna var hanterliga men jag skulle inte vilja ha med honom i grövre sjö eller på några längre sträckor över öppet vatten.
Mitt sittbrunnskapell går nog med nöd och näppe över oss båda men det har jag inte provat ännu. Vid vårt första försök fick vi därför en del vatten på oss, vilket i och för sig inte var särkilt besvärande i sommarvärmen! Ett annat tips är att lägga ett tunt ligg-/sittunderlag på durken så det blir lite skönare att sitta där. Det samlas fort en hel del skal och småsten som skaver.
Nästa gång ska vi prova att fylla kajaken med godsaker och dra på övernattningstur. Bästa tiden är i slutet av augusti eller början av september när båtturismen tunnats ut och havet fortfarande värmer. Jag håller tummarna för att vi får till det! Frågan är ju bara om han inte paddlar egen kajak då… de blir ju stora så fort! 🙂
Har du provat att paddla med små barn? Skriv gärna till oss och berätta om dina erfarenheter! Du kan antingen skriva en kommentar här nedanför eller skicka ett meddelande via vår kontaktsida.
8 kommentarer
Henning says:
Aug 14, 2013
Hej!
Va kul att läsa om era kajakerfarenheter med barn! Jag har följt er blogg sedan jagsjälv och min käresta började prata om en blogg med samma tema. Nu är vi igång och ni kan hitta den på http://www.medsmafolkinaturen.wordpress.com. Hoppas att vi kan komplettera varandra bra. Vi har också en text om kajakande med barn på g… Håll utkik efter den!
Hoppas att det är ok att vi länkar till er.
mvh
/Henning
Fredrik says:
Aug 15, 2013
Hej Henning!
Kul att ni också bloggar om friluftsliv med barn! Vi saknade ju själva den här typen av information när vi blev föräldrar. Ju fler desto bättre!
Självklart är det OK att ni länkar till oss! Jag ska läsa genom det ni skrivit och lägga upp en länk från vår sida också!
/Fredrik
Lisa says:
Feb 28, 2014
Hej!
Åh, vad roligt att hitta denna sidan! Vi har två barn, förvisso lite större, 6 &9 år och vistas rätt mycket ute i skog och mark med dem. Paddling, var det ja
Vi har paddlat med dem sedan lilleman var 4 1/2, storeman 7. A satt då i mitt främre packsott med egensytt kapell, J, den större paddlade egen kajak (Tahe lifestyle solo, passade honom som handen i handsken) som vi hade på bogserlina så fort det blev lite vind eller liknande, eller han ledsnade. Det funkade klart bättre än att ha en stor K2a att som vuxen behöva manövrera nästan själv.
A satt finfint i min kajak, som är en Tahe seaspirit, den stampar en del i vågor vilket var en fördel, vi testade ha honom i makens Tahe Reval midi, som klyver vågorna mer, det blev inte alls bra då plutten blev dyblöt och packskottet vattenfyllt….
Vi har alltid sett till att vi är en fler vuxen än barn på turerna, så man kan ha en extraperson att ta till ifall nån kapsejsar.
Storebror är en fena på manövrering helt intuitivt (tänk om man hade den inlärningskurvan…) och så länge det är vikar och vassruggar är kan han paddla lääänge. Transportsträckor där det inte finns så mycket att se ledsnar han på på nån minut, då får det bli bogsering.
Övernattningsturer med tält är grabbarnas favorit, man får se till att paddla skyddat och inte nära farleder så går det finfint, St Anna är en hit, kan tänka mig att Stendörren och Misterhult funkar bra också. Vå första tur i år planeras nog till Marvikarna.
Fredrik says:
Feb 28, 2014
Hej Lisa, och välkommen hit!
Och tack för att du delar med dig av tips och erfarenheter! Smart med egen liten kajak till störste pojken.
Vi har ju mest provat med kanot hittills och det är ju en fantastisk friluftsaktivitet med små barn. Lätt att få med sig massor av packning utan att bära. Och så länge man håller sig nära land så händer det nya spännande grejer hela tiden.
/Fredrik
Lisa says:
Feb 28, 2014
Kanot har vi faktiskt inte testat, mest för att jag är så frälst i havshorisonter…man kan se en bild på storsonen i sin kajak om man googlar kajakparadiset st Anna, jag kommer inte in på deras sida just nu, så jag kan inte länka…
Måste bara tipsa lite till också, nämligen fjällstationer vintertid! Vi spenderade en marsvecka på Helags i fjol, och det var helt optimalt ur alla synpunketr. Vi tog skotertransport upp med all packning. Under resten av veckan hade vi som enda målsättning att bygga en ny snögrotta varje dag. Vi skidade ett par km (med pulka som backup till femåringen, den användes aldrig..) byggde en snögrop, lagade lunch, skidade tillbaka. Badade bastu, mös och åt. Bästa semestern ever!
Man behövde inte ha nån press att hinna viss sträcka, man behöver inte släpa så myclet mat om man inte vill, och barnen älskade att gå mellan husen på stationen, spela spel i huvudbyggnaden eller sitta i bastun.
Fredrik says:
Mar 1, 2014
Kanot är kanske lite mer stillsamt men passar väldigt bra med små barn som kan röra sig lite, sitta och leka, fiska lite o.s.v.
Fjällstationer är helt grymma! Hittills har vi bara varit där på hösten men vi är sugna på lite mer vinteräventyr kommande säsong. Skulle även vilja ta en vintertälttur med familjen. Har ni provat det?
Wileur says:
Jan 28, 2015
I somras paddlade jag med min ettåring i knät i sittbrunnen. Vi gjorde ett kapell med större öppning så att det skulle passa runt oss båda med flytvästar. Tyngdpunkten låg lite för högt för att våga sig ut på annat än lugnt vatten men vi var ute flera gånger.
Till sommaren är nog dottern för stor för det så jag funderar på att bygga en liten variant av Black Pearl eller liknande.
Fredrik says:
Feb 16, 2015
Ja, de växer ju rätt fort de där små. Nu när Birk närmar sig fyra är det ju inte att tänka på att ha honom i knät längre. Men jag har pratat med många som fixat ett kapell till lastutrymmet fram.