En perfekt “babyboulderingdag” med lagom mycket skugga och en naturlig lekplats för barnen!

Av alla aktiviteter jag håller på med så gillar jag klättring bäst. Och det är egentligen inte så konstigt, för det var när jag började klättra för 11 år sedan som intresset för friluftsliv tog fart på allvar. Att bo i tält, laga mat på fotogenkök och bära tung ryggsäck hör liksom till när man ska iväg och klättra några dagar. Dessutom var det klättringen som tog mig till Lofoten där jag träffade min nuvarande fru, tillika Birks mamma. Man kan alltså säga att det är tack vare mitt klätterintresse som Birk finns till.

Birk hejar på sin pappa!

Egentligen föredrar jag att klättra långa turer med rep och som tar flera timmar att slutföra. På bergväggar långt ifrån allmän väg och som saknar förplacerade säkringar. Där man kan pausa på en klipphylla som bara rymmer två personer och ta en fika med 100 meter luft under de dinglande fötterna.

Men ärligt talat, det funkar ganska dåligt om man ska ha med sitt barn. Det funkar inte alls faktiskt. Så det är här bouldering kommer in i bilden. När man “bouldrar” så klättrar man på låg höjd och istället för rep använder man en s.k. crashpad — ett slags madrass som man kan landa på vid behov. Fördelarna med bouldering är att man som förälder kan vara nära sitt barn hela tiden och att man pausar ganska mycket jämfört med “vanlig” klättring. Och paus betyder såklart fika! Man kan hitta många boulderområden som ligger naturskönt till och där barnen kan få en naturlig lekplats full med kottar, stenar och gamla löv.

Om det är oframkomligt med barnvagn kan crashpaden fungera som barnbärstol!

Trots att man är nära marken och egentligen klättrar relativt lite så kan det vara bra om man är flera som har uppsyn över och/eller kan underhålla barnen. För oss som bor i göteborgsområdet finns facebookgruppen Babyboulder där man kan få kontakt med andra klättersugna föräldrar. “Klättring i utby imorgon?” eller kanske på något av inomhusgymmen om vädret är dåligt. Och oroar man sig för framkomligheten kan man alltid gå in på boulderguiden G.B.O. som har en lista över barnvagnsvänliga områden.

Vad tycker Birk då? Tja, svårt att säga men varje gång han kommer i närheten av ett stenblock eller en bergvägg nuförtiden så lägger han händerna på det, tar i så att han skakar och säger “Uhhhhh!”. 🙂

Och så var det den där tävlingen som jag utlovade… Oroa dig inte, den kommer snart!