Årets kanske viktigast inköp är avklarat – vi har köpt en barnbärstol! Vad som såg ut att bli en lång process med produktjämförelser o.s.v. fick ett snabbt slut när rätt produkt uppenbarade sig, magkänslan infann sig momentant.

Men vi tar det från början.

När vi firade jul i nordnorge hos Birks morföräldrar fick vi prova en barnbärstol för första gången. En Bergans med typ 4 år på nacken. Birk var såklart helnöjd från första stund, det är han nästan alltid. Det var lätt att sätta honom på plats och säcken stod stabilt på plant underlag. Jämfört med de bärsystem vi använt tidigare var skillnaden stor, f.f.a. eftersom avlastningen via höftbältet fungerar bättre. Axelremmarna är dock i vekaste (och kortaste) laget så man vill inte bära några längre sträckor, särskilt inte med extra packning.

Helnöjd Birk, beredd att piska på vem som än tar honom på sina axlar.

På juldagstur.

Väl hemma i Göteborg fick vi prova en bärstol av ett kompispar, en Vaude. Den hade ett något solidare bärsystem och ungefär lika stor packvolym. Men den kändes inte självklar. Vi vill ju kunna bära mer än bara Birk för att gå på övernattningsturer och då måste bärsystemet vara robust.

Vi tog en tur på byn och redan i första friluftsbutiken hittade vi den. En Macpac. Kärlek vid första ögonkastet. Höftbältet var tjockt och fast och axelremmarna välpolstrade. Förutom ett packutrymme på 25 liter fanns även en avtagbar ryggsäck på 15 liter. Denna lilla säck kan även fästas i clips på axelremmarna för att få en jämnare tyngdpunkt. Utöver detta fanns även extra spännen och linor för att fästa t.ex. stavar, liggunderlag eller tält utanpå säcken. Regnskyddet täcker hela barnet och som en bonus finns även soltak med myggnät. I butiken provade vi att lasta på ca 8 kg utöver Birks vikt (han väger omkring 9 kg) och det var inga problem. Vi kan lasta på betydligt mer än så. En annan viktig punkt är att rygglängden kan justeras så att personer med olika kroppskonstitution kan använda den.

Idag har vi varit ute på en jungfrutur med den nya säcken. Än så länge är allt till belåtenhet. Men nu måste vi prova att maxa packningen och få lite regn, vind och myggor  innan vi kan ge ett slutgiltigt utlåtande.

Jag ser fram emot våren och längre turer till skogs och fjälls!

Första turen med nya bärstolen. Birk sitter som en prins och bärsystemet är föredömligt. So far so good!

Som avslutning slänger jag med en bild från mellandagarna då vi upptäckte att vår portabla “lättviktsbarnstol” även fungerar bra på spark!