Inspirerad av Birks mamma (min fru numera) kommer här en kort återblick på höstens äventyr.

Matpaus i Svartedalen.

Vi hade planer på åtminstone en tält- eller vindskyddstur innan löven trillade av träden. Men när möjligheten till sist uppenbarade sig var temperaturen och väderleken inte på vår sida. Att sova ute i 4-5 plusgrader när det regnar och blåser är inte någon höjdare. Vi har provat det förut och behöver inte göra det igen. Inte frivilligt i varje fall.

På väg upp till Getryggen, Skatås.

Dagsturer har blivit vår devis, Göteborg, Bohuslän och Nordtroms vår lekplats. Svartedalen i södra Bohuslän är en pärla. Man kommer lätt dit med bil och väl där är det svårt att förstå närheten till Göteborg. Det känns som att man är i vildmarken, norröver, långt bort.

I Göteborg är det Skatås som hägrar. Vill man inte trängas med motionärer är det bara att följa en smalare stig i fem minuter så är man ensam. Kuperad terräng och stora skogsområden.

I nordnorge behöver man inte gå långt för att hitta äventyret. Höga berg och djupa dalar med det iskalla havet alldeles intill. Tar man sig över de första fjällsidorna väntar mil efter mil med “vidda” (högfjällsplatå?).

Fikapaus i nordnorge.

Ett liggunderlag är bra att ha med sig och kan användas till bl.a. blöjbyten, tupplurar och fikapauser. Som sovsäck duger fortfarande mammas eller pappas dunjacka men till nästa tur har Birk fått en alldeles egen sovsäck.Med hösten kommer kallar luft och plötsligt måste man tänka på vad barnet ska ha på sig. Lager- på lagerprincipen gäller även för små barn och med en ullbody närmast kroppen kommer man långt.

Det är bra att stretcha efter turen.

Tupplur med utsikt. Jag önskar att det fanns dunjackor stora nog för mig själv att sova i…

Under de snart 8 månaderna vi haft privilegiet att bära med ett litet barn på tur har vi provat några olika system. Bärsjal och BabyBjörn har avhandlats i tidigare inlägg. Senast har vi provat en så kallad ERGObaby som har lite bättre höftbälte.

Gott omhuldad i ERGObabyn.

Man märkte ganska snart att bärkomforten förändrades när Birk började närma sig 5-6 kilo. Att bära på magen innebär en stor belastning på ryggen och hittills har bara bärsjalen fungerat tillfredsställande för detta, men den är han för stor för nu. Vår BabyBjörn saknade höftbälte, något som känns viktigt när man ska bära lite tyngre. ERGObabyn har ett bra höftbälte men känns lite konstig över axlarna när man bär på magen.

Sista tiden har vi börjat bära Birk på ryggen i ERGObabyn och det känns klart bättre! Birks mormor och Bestefar har investerat i en barnbärstol och jag tror inte det dröjer länge innan vi skaffar en också.

Nu börjar året lida mot sitt slut och vintersäsongen är här. Jag ska vara föräldraledig från början av mars och då styr vi åter kosan mot norr. Vi ser fram emot våra första vinterturer med Birk, förhoppningsvis i tält men åtminstone i hytta. Sen kommer våren och sommaren… Vem vet? Kanske det fungerar att paddla kajak med hela familjen?!

Tack för i år! God Jul och Gott nytt!