“Åh nej, det snöar…”, jag avbryter mig själv i tanken. Det hör inte till vanligheterna att jag blir besviken över snö. Nä, snarare tvärtom, ju mer desto bättre. Men just nu är det väderförhållanden här i Lofoten som inte heller hör till vanligheterna. I över en vecka har det varit smällkallt och nederbördsfritt. Isarna har börjat lägga sig! Tänk att få åka lite skridskor här i bland bergen, det hade varit något. Men nu har det alltså börjat snöa utanför mitt kontorsfönster. Snö – skridskoisens stora fiende, ja bortsett från värmegrader då. “Fluff” tänker jag. “Det blir bara lite fluff”.

Mycket riktig så har de kalla, lätta snökristallerna blåst bort till lördagsmorgonen. Temperaturen håller sig fortfarande under -10 och det finns inte ett moln på himlen, inte en vindpust. Vår ovana trogen äter vi frukost till klockan halv elva och kommer ut genom dörren först till lunch. Jag stuvar ner alla sorters skridskor jag kan hitta tillsammans med ved, liggunderlag, extrakläder och matsäck i vår nya gamla barn-/cykel-/pulkvagn som vi fått från några bekanta häruppe (den ska det skrivas mer om så småningom). Eftersom det är mer is än snö i terrängen sätter jag på hjulen istället för skidorna på vagnen, men behåller pulkdraget på. Vagnen är otrolig smidig att packa och rymmer stora volymer. Jag gör en liten plats där Birk kan sitta om han blir trött i benen. Embla, hon får åka barnvagn.

20160109_5933

God plats åt en fyraochetthalvtåring trots massor av packning i cykelbarnpulkvagnen!

20160109_5944

En kvart, tjugo minuter kanske, längre har vi inte till vår närmsta skridskosjö. Den är inte så stor men fryser tidigt och duger även för säsongens första långfärdsskridskoskär. Det är kallt. Birk fick inte upp värmen riktigt på vägen in och fryser om fötterna. Trots att han är ute hela dagarna i friluftsförskolan så märker jag att han inte är van att frysa. Han blir lite rädd och ledsen. I förskolan håller de tempot uppe med lek och kallnar aldrig. Jag busar med honom men han blir mest sur. Vi tävlar. Försten runt vindskyddet! Snart börjar värmen komma tillbaka i de små tårna och humöret stiger.

Jag älskar att vara ute på vintern, men det gäller att hålla sig varm och torr. Logistik och planering är A och O, särskilt med småbarn med på turen. För att hålla värmen i Birks tår fyller jag en liten dricksflaska med varmt vatten från termosen. Jag sätter ner den i den ena skridskon och väntar ett par minuter. Sen, snabbt, av med vinterskon, rätta till strumpan, ut med flaskan ur den ena skridskon och ner i den andra, och så i med foten i den varma skridskon. Repetera på andra sidan. Jag konstaterar att det har hänt en hel del på skridskofronten sedan jag var liten. Inte bara är de mer stabila och bekväma, det går även att justera storleken! Birks går från 29 till 32, genialt, särskilt för oss som har så opålitlig skridskosäsong.

“Here goes Bambi” tänker jag för mig själv när Birk stapplar ut genom snön som blåst ihop längs stranden. Men döm om min förvåning när han håller sig på benen också på blankisen! Jag tror att skidåkningen gjort mycket för hans balans. Han har lite svårt att skjuta ifrån men tar hjälp av en pinne. Efter en stund får han till att glida litegrann också, men sen kommer kylan igen och angriper de stackars små tårna. Vi skrinnar in till stranden och upprepar proceduren med vattenflaskan i omvänd ordning och med en ny mellanstation – kalla fötter på pappas mage! Det finns inget som är så effektivt för att tina små kalla tår.

20160109_5948

20160109_5954

20160109_5971

Små, kalla tår blir snart varma på pappas mage!

Nu ser jag till att Birk håller sig i rörelse hela tiden. På med dunjackan, varm saft i koppen, en grillad korv i handen. Men man märker att kylan tär på krafterna och strax är det dags för hemfärd. Nu får Birk gå och springa en god bit för att få upp värmen ordentligt innan han sätter sig i vagnen. Det är en nöjd men rätt mosig kille som sitter där bak och halvdrömmer i solnedgången på vägen hem.

20160109_5980

Varm saft gör underverk för humöret.

Och Embla då? Tja, hon sov sig som vanligt genom hela turen.

20160109_5995

“Vadå? Har jag missat nåt?”

Dagens vintertips:

  • Varma kläder i flera lager är grundregeln. Tänk på att det inte får bli för tajt för då försvinner isoleringsförmågan (men för luftigt är inte heller bra). Ull närmast kroppen är en självklarhet, aldrig bomull.
  • Värm frusna fötter på någons mage. Ta av strumporna och sätt fötterna rätt mot huden på magen. Oerhört effektivt och inte alls så illa för den värmande parten som det kan låta. Fungerar lika bra på kalla vuxenfötter!
  • Häll varmt vatten från en termos i en tunnare flaska av t.ex. metall (akta så du inte bränner fingrarna) och stoppa ner den i en sko eller skridsko för att få lite extra värme innan den tas på.
  • Varmt vatten/te/saft på termos! Drick ofta.
  • En supertunn handske under vantarna gör underverk för kalla föräldrafingrar som ska pilla med snörningar, spännen, kameror, o.s.v.
  • Varma och mätta barn är glada barn!