Och vips så var det 2014.

Det var väl egentligen ingen överraskning att 2013 skulle ta slut, men det skedde så plötsligt. Som det alltid gör när december övergår till januari. Mörker. Ett plötsligt jäktande och klirrande med höga glas. Kalla bubblor som rinner över fingrarna. Bomber och granater! Sen är allt annorlunda, fast inte alls egentligen.

Tycka vad man vill om årsskiften, nya tider och löften som kommer brytas men detta är en bra tid att summera året som varit!

Vi började med en stor övergång för hela familjen. Ledighet och samvaro blev till universitetsstudier, arbete och förskola. Ekorrhjulet snurrade på och vi har under året fått nöja oss med ett “närmare” friluftsliv. Vi har utforskat den fria naturen där vi bor och konstaterar att det är en resurs som ofta glöms bort (Västra Långvattnet och Ruddalen). Man längtar efter äventyret med stort “Ä” och ser inte efter vad man har i sin egen bakgård.

Elisabeth och Birk förlängde vintersäsongen i nordnorge men sedan mötte vi våren med krita på fingrarna i Kjugekull. En solig majdag fyllde både Birk och den här bloggen 2 år. Sommaren påbörjades i Halland och avslutades med vår enda gemensamma semestervecka i Dalsland där vi fick smaka på friluftslivets kontrastrika tillvaro. Hösten var torr och fin. Många helger spenderades på Tjörn och innan alla löv trillade av hann vi med en natt i vindskydd i Svartedalen.

Vi hade hoppats på lite snö när vi hälsade på Birks farmor och hennes Thomas i Värmland men tji fick vi. Det var dock inget vi hängde läpp för utan passade istället på att grilla och njuta av den låga solen i Glaskogens naturreservat. Oerhört vackert område! Hit måste vi återvända med kanot någon gång.

Ett av många vindskydd i Glaskogens naturreservat.

Årets sista dagar spenderade vi hos våra vänner i skogen utanför Grästorp. Snacka om att ha friluftslivet utanför dörren! Promenader och korvgrillning stod på schemat, fast egentligen hade vi hellre åkt pulka och ätit istappar. Vi är lite vädersjuka nu. Var är snön och isen?

Ja, var är snön egentligen?

Kallt och surt men ingen snö. Lina och Åke är inte överens om huruvida vantarna ska vara på eller ej.

Korvgrillning, en populär aktivitet oavsett årstid!

Vi har mycket fint att se tillbaka på men saknar de längre turerna. Det blev bara 4 utenätter för Birk i år, att jämföra med 12 året innan. När man äventyrar nära hemmet är det lätt hänt att turen slutar i sängen istället för på liggunderlaget. Och det är ju lite synd när morgonkaffet smakar så bra bland kottar och barr. För att inte tala om kvällsmyset i tältvävens rödgula toner. Nä, jag tror att vårat friluftsnyårslöfte för 2014 får bli “fler utenätter”. En dubblering åtminstone hade varit fint.

Vad tänker du själv? Har du någon drömtur med familjen som kanske kan bli verklighet under året? Glöm dock inte bort de små och nära turerna. Man måste inte till Abisko för att komma nära naturen. Första tältnatten med familjen i gläntan nere vid sjön kvalar in rätt högt den också!

Gott nytt friluftsår!