I senaste numret av Svenska Turistföreningens medlemstidning Turist hittade vi en artikel om de storslagna bokskogarna i halländska Åkulla. Eftersom vi mestadels rör oss i Bohuslän, Nordnorge och den svenska fjällvärlden är vi inte direkt bortskämda med stora, ljusa och luftiga bokskogar. Vi blev genast sugna på lite variation och bokade övernattning på vandrarhemmet STF Bråtadal/Svartrå.

Ut på tur, aldrig sur!

Bilresan på drygt 1 timme betraktar vi som nästgårds men det är fascinerande att se hur mycket landskapet förändras på vägen. Från göteborgsområdets byggnadstäta, urbana djungel med trefilig motorväg, via Varbergs relativt platta åkermarker, och sedan rakt österut, där bokskogskullarna kommer tätare och blir högre i takt med att vägen blir mindre och slingrigare. Plötsligt var vi framme. Vägs ände, mitt ute i skogen vid en liten sjö. Bara fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna.

Birk fick njuta av säsongens första dopp (nåja, till låren åtminstone) i Björkasjön och sommarminnen från min egen barndom värmde inombords. Hink, spade, sand och vatten – ett enkelt och välbeprövat recept för lycka!

På vandrarhemmet tycktes tiden ha stått stilla sedan 30-talet. Tidstypiska möbler och tapeter skapar en lugn och stressfri miljö. Som en ren bonus fungerade den gamla radioapparaten i hörnet, med lite tålamod, transistorrören måste bli varma innan man hör något.

Birk kollar madrasskvaliteten!

Medan Birk utforskade omgivningarna både ute och inne turades jag och Elisabeth om att ta varsin löprunda i närområdet. Kuperat men mjukt och lättlöpt. En dröm för asfaltströtta fötter!

En glimt av Björkasjön.

STF vandrarhem Bråtadal/Svartrå by night.

“Hundhuset” – där kan man bo med husdjur.

Stort och fräscht kök för självhushåll. Man kunde även köpa ekologisk frukostbuffé för 80:-/pers.

Dagen därpå körde vi en liten bit västerut, till Öströö Fårfarm som visade sig vara ytterligare en oupptäckt halländsk pärla. Vad sägs om lammsafari, café och en liten gårdsbutik med egenproducerade matvaror och hantverk? Snyggt, fräscht och ekologiskt! Naturligtvis fanns här också idylliska vandringsleder som via “länkvägar” knyts ihop med övriga leder i ett stort nätverk av bokskogsvandring.

Bäää…

Muuu…

På upptäcktsfärd i “lammhagen” på Öströö Fårfarm.

Grodspaning.

Liten och liten!

En liten del av Öströö Fårfarm.

Välsmakande gårdsbutik…

…för att inte tala om fikakorgen!

Det här blev verkligen en fullträff som uppskattades av hela familjen! Nu ska vi bara ta en kort sväng till nordnorge, men sen är det dags att boka nästa tur till lövsalarnas rike!