I början av maj fyllde de två år – Birk och hans blogg! Tänk att det redan gått två år sedan han drog sitt första andetag, på förlossningen på Mölndals sjukhus. Det var en magisk kväll!

Under året som gick, med Birk som ettåring, blev det många äventyr. Kanotpaddling och bad på den svenska västkusten. En lång bilresa till sommaren i nordnorge med toppturer och fjällvandringar. Där mötte vi även hösten tillsammans med hjortronen innan vi körde söderut igen. Vi blev snuvade på en fjälltur i Jämtland men hängde inte läpp för det, utan körde vidare mot kantarellerna på Tjörn. Skuggorna blev allt längre och till sist kom även snön. Vinterlivet med en aktiv 1,5-åring bjöd på nya utmaningar och erfarenheter. Och sen kom våren igen, den här gången mötte vi den i Skåne. Birk fick inte mindre än 15 nätter i tält under den här tiden. Plus några till i hyttor och på fjällstationer.

År 2012 var ett fantastiskt år! Jag var föräldraledig och Elisabeth hade studentens relativa frihet. Vi kunde lämna Göteborg och dra på långa äventyr. Många äventyr. Birk hade en enorm motorisk utveckling och naturen var en fostrande läroplats. Detta var också en tid då han nöjde sig med att “hänga med”.

2013 är annorlunda. Nu är det heltidsstudier och -jobb som gäller. Helger, klämdagar, studieuppehåll och semesterveckor. Äventyren har tajtare tidsramar. Närmiljön är viktig när vi inte hinner iväg så lång. Göteborg är en grön stad, och vi som bor i utkanten har nära till stora skogsområden. Och Birk? Tja… han är väl kanske inte så sugen på att bara “hänga med” längre. Nu ska han utforska! Leka och härja. Han vill förstå vad allt är för något och hur det hänger ihop. Då gör det inte så mycket att vi inte kommer iväg så långt. En skogsdunge med några stenbumlingar i närheten är nog för att sysselsätta honom en hel dag. En damm full med grodyngel och ett gäng koltrastar är mer fascinerande än vilken David Attenborough-skildrad naturdokumentär som helst.

2013 blir de små och nära äventyrens år. Hur blir det för er?

När det regnar ute förbereder sig Birk för framtida äventyr inomhus!