Idag är det årets kortaste dag. Strax efter klockan elva på förmiddagen inföll det s.k. vintersolståndet – den tidpunkt då den norra delen av jordaxeln befinner sig längst ifrån solen. Det innebär att solen inte går upp norr om polcirkeln 66° nord i höjd med Jokkmokk. Här i Kåfjord (69° nord) har solen inte synts till sedan slutet av november och den dyker upp först ett par veckor in i januari. Detta kallas Polarnatt men tvärtemot vad man skulle kunna tro så är det inte kolsvart hela dygnet här. Istället får vi några timmar där gryning övergår nästan direkt till skymning och ljuset är helt magiskt. I skrivande stund är klockan 14:07 och snön på fjällsidan utanför fönstret glöder rödaktigt i dagens sista ljus.

21:e december 13:11

I södra Sverige där jag vuxit upp är detta inte något man pratar särskilt mycket om men här i Norge använder man begreppet Mørketid flitigt. Detta är en tid då man sänker tempot en smula, sover lite längre på morgnarna och passar på att vara ute under de ljusaste timmarna. Som utomstående kan jag uppleva att det finns en viss stolthet över att bo här i norr under den här perioden (även om statistiken visar på fler depressioner under vinterhalvåret). Och det är egentligen inte så svårt att förstå. För även om man går runt och känner sig småtrött hela dagen, och lätt vänder lite på dygnet, så är det så vidunderligt vackert! Dessutom finns det en annan fördel med mörkret – norrskenet syns bättre och längre!

Snön kom tidigt till nordnorge i år men sen har det varit ganska milt och nederbördsfattigt. Nu har det frusit på och vid havsnivå ligger ett nästan 20 cm tjockt, stenhårt snölager. Skaren är så hård att inte ens älgarna trampar genom. Med andra ord är det inte några bra förhållanden för turskidor och pulka just nu. Istället tar vi små turer på stranden och rotar bland stenar och bråte. Idag var vi i skogen och grillade ostsmörgåsar på elden vid en väderskyddad eldstad som några bekanta ordnat.

21:e december 12:07

Det blir mycket innetid nu men det känns ganska skönt. Nu är tiden för att ladda batterierna och göra sånt som prioriteras bort resten av året, när man bara vill vara ute. Läsa böcker, sortera bilder, baka, laga komplicerade maträtter, m.m. Redan imorgon är dagen längre och snart är det ett nytt år. Om bara några få veckor är föräldraledigheten över för min del och det är dags att stiga in i ekorrhjulet igen. Birk börjar på dagis och Elisabeth blir heltidsstudent.

Nu är det helt svart ute. På spisen puttrar ett långkok och Birk sover fortfarande middag. Elisabeth sitter i soffan intill sin mormor och läser tidningen.

Jag hoppas att du som läser det här njuter av den här tiden. Oavsett om du bor i Göteborg eller Tromsø så är dagarna kortare och du kan inte göra något åt den saken. Sov lite längre, läs några böcker och ät god mat. Snart har solen jobbat sig högre upp på himlavalvet och då är det dags för vinteräventyr!

God Jul och gott nytt år!

21:e december 13:33