Så kom slutligen vintern till Göteborg och det blev rejält kallt. I och med detta upptäckte vi lite brister i Birks vinterkläder.
- Stövlar (stor storlek) med extra sockor i fungerade inte alls bra, Birk blev kall om fötterna jättefort. Det var bara att öppna plånboken och investera i ordentliga vinterkängor med urtagbart foder. En enkel match.
- Vantarna var också för kalla, mest för att vi inte hade några vettiga skal-/ytterhandskar. Att bara ha stickade vantar på sig blev för “otätt” och vem minns inte hur snön fastnade och förvandlade hela handen till en stor snöklump? Nåja, det borde ju vara en enkel match att skaffa vettiga vintervantar? Inte riktigt…
Kravlistan inkluderade följande egenskaper; varma, greppvänliga och tillräckligt långa för att dras utanpå overallen en god bit upp mot armbågen. Vi började med att sondera terrängen bland flertalet barn- och sportbutiker i Göteborg. En första reflexion (förutom att det är hysteriskt mycket folk på stan i dessa julshoppingtider) var prislappen. Att vinterskor skulle bli ett kostbart inköp var vi förberedda på, men inte ett par stackars vantar.
När vi väl vant oss vid prisnivån kom nästa fråga – fodrat eller skal? Våran första tanke var att en fodrad vante skulle vara smidigast men den enda modellen som var någorlunda tjock kostade pinsamt mycket pengar.
Okej, då provar vi ofodrad skalvante med en stickad dito under.
Nästa problem – passformen. Vid det här laget hade vi redan spenderat en halv dag i den bedrövliga gallerian Nordstan och stressnivån började bli oroväckande hög. Detta i kombination med en otålig 1,5-åring gjorde inte vantprovandet enklare men till slut kunde vi ändå konkludera att passformen på skalvantar för små barn var bedrövlig. Baslagret (en vanlig stickad vante i ull) var inga problem att få på men att dra över skalvanten och passa in den lilla tummen visade sig vara en nästintill omöjlig historia. Och i de fall vi fick tummen på plats var vanten för “bylsig” för att greppa med ändå. I samma veva försvann även förhoppningarna om en lång vante att dra utanpå overallen. Alla vantar vi provade var för smala för detta.
Efter lite kompromissande hittade vi dock en bra lösning till slut. Innerst har Birk nu tunna fingervantar av ull och utanpå detta en någorlunda fodrad vante som är vind- och vattentät. Skalvanten är kort men sitter kvar bra om man trär den under overallen. En schysst detalj är dragkedjan på sidan som gör det lättare att pilla in “tummen i tummen” så att säga. Detta underlättar oerhört. Passformen är helt OK och nu kan Birk leka utomhus någon timme utan att bli helt “tumlös”.
En dragkedja i sidan av vanten sänker föräldrarnas blodtryck!
Värt att veta om vantar:
- Tumvantar är alltid varmare än fingervantar eftersom mindre yta utsätts för avkylning samt att fingrarna kan värma varandra.
- Ull är som vanligt det bästa materialet om man vill vara varm om fingrarna!
- Knö inte in för många vantar i varandra. När materialet komprimeras försvinner de isolerande luftfickorna!
- En bra skalvante skyddar mot väta och isande vindar.
- Tumma inte på passformen! 🙂
Vad har dina barn på händerna när det blir snorkallt ute?
8 kommentarer
Linnea says:
Dec 20, 2012
Det där med vantar är ett gissel på vintern. Jag har hittills inte påträffat någon bra lösning. Det är en sak hemma, där har man tid och ro att kränga på flera lager på de små knubbiga händerna. Det ligger dock i sakens natur att hand- och fingermotoriken blir kraftigt lidande. På jobbet (jag är förskollärare) är det en annan femma. Där är det 20 barn som ska genomgå samma vantprocedur tillsammans med långt färre vuxna. Det är även långt mycket svårare att ha koll på om något barn blir kall (vissa barn har en tendens att säga att de inte fryser trots att de är iskalla om fingrarna).
Det enda tips jag kan komma med är vind och vattentåligs tumvantar med ordentligt med plats för tummen och rejäla “snösdamasker”. Om det går är det bra att ta på vantarna innan jackan eller overallen så att vantarna blir svårare att dra av för barnet.
//Linnea, Mamma Vild
Fredrik says:
Dec 20, 2012
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Linnea! Jag blir alldeles svettig vid blotta tanken på att vinterpåkläda en hel (eller ens delar av en) förskoleklass!
Och det är inte bara barnens fingermotorik som blir lidande när det är kallt. Efter att ha krånglat i tio minuter med vanten som åkt av är även mina fingrar bra stela och klumpiga. 🙂
Marcus Melin says:
Jan 3, 2013
Efter att har provat en del olika vantar köpte vi ett par Hestra Fjelvott Jr till vår treåring förra vintern. Det är de klart bästa vantarna vi har provat. Det är en skalvante med tjockt löstagbart ullfoder. De går att trä utanpå overallen och dra åt. De har även ett band som träs runt handleden så att barnet inte tappar vanten när de tar av sig den.
Fredrik says:
Jan 3, 2013
Hej Marcus!
Hestra gör fantastiska vantar/handskar och själv har jag vuxenvarianten av denna skalvante. Vi kollade på denna till Birk men eftersom vi redan sprängt budgeten med svindyra vinterkängor var vi tvungna att hålla igen lite. Jag önskar mig en kristallkula så att jag kan se in i framtiden för att ta reda på vilken storlek han har nästa säsong. Det känns så surt att lägga mycket pengar på prylar och kläder som bara kan användas ett par-tre månader. Samtidigt vet jag hur mycket jag själv värderar bra grejer. Tack för ditt inlägg!
Johanna says:
Feb 28, 2013
Hittade bloggen när jag försökte klura ut när på våren det blir dags för skalvantar, men vill komma med ett tips:
Det finska märket Rasavil! Vantar som faktiskt går enkelt att få på, och som vår ettåring inte gnäller över/sliter av. De har både fodrade varianter och skal (faktiskt de bästa skalvantar vi hittat, passformsmässigt). Ska enligt spec tåla en vattenpelare på 10000. Inga blixtlås men ett välplacerat resårband som gör att vanten går att töja mycket. De är dock lite stora i storleken, så de flesta brukar gå ner en storlek jämfört med deras tabell. Min sambo tycker att de är lite “påsiga” i passformen över handen och det har han förvisso rätt i, men smidigheten i övrigt gör att det uppväger. Bästa vantarna vi har testat och vi har testat många…. http://www.rasavilshop.fi/
Fredrik says:
Mar 1, 2013
Hej Johanna!
Välkommen hit och tack för tipset! De såg ju schyssta ut! Vet du om man kan köpa dem i Sverige någonstans? Hade varit kul att få känna och klämma lite på dem. Hur funkar barnets grepp med tanke på den påsiga passformen? Många vantar vi testat har suttit på bra men varit helt värdelösa när det gäller att greppa pinnar och liknande… och då åker de av direkt.:-)
Brenda says:
Feb 5, 2014
Jag kan rekommendera en produkt som jag använder flitigt till min dotter som heter The Minkey från ett märke som heter Olie. Det är en 3 i 1 produkt med mössa, halsduk, och vantar allt i ett så det är omöjligt för barnet att ta av sig vanten. Det är en helt fantastisk produkt och min dotter älskar den och hon är 2 och hatar vanliga vantar och mössor. Finns att köpa på http://www.theolie.com
Fredrik says:
Feb 5, 2014
Hej Brenda!
Kul med nya och inovativa produkter! Har du köpt den här i Sverige? Hade varit kul att se den på riktigt.
Min spontana känsla är att den funkar bäst för små barn som inte leker så aktivt med händerna ännu. Hur är det med passformen? På bilderna på hemsidan så ser det ut som att det blir lite stramt/tight mellan händer och huvud.