“…där dansar Fredrik Åkare kind emot kind
med lilla fröken Cecilia Lind.”

Cornelis Vreeswijks odödliga visa är inne på sin sjunde repetition när Birk till slut suckar djupt och faller in i sömnens andningsrytm. Att lägga Birk mitt på dagen är enkelt, om man har en barnvagn… Den rationaliserades bort när vi packade för vår långa semester i nordnorge eftersom den tar sjukt mycket plats. Dagens “säng” består istället av ett liggunderlag på en slät klipphäll och då krävs en större insats för att han ska somna. Men nu sover han till slut och jag har en hel timme med egentid!

Lite klätterutrustning kan vara bra att ha även när man ska tälta eller sätta upp en tarp.

– Ikke utsett kaffen! Elisabeths viktigaste råd till mig när jag gick på föräldraledighet för snart ett halvår sedan finns färskt i minnet. Och visst, en termos kaffe har jag med mig. Men jag har en annan prioriteringsordning – nu ska här klättras!

Crashpaden ligger redan på plats nedanför första problemet och kritpåsen är öppnad. Jag drar ner Birks solkeps över hans ögon så han kan sova gott. Tarpen får som omväxling agera solskydd och jag justerar linorna trots att det inte blåser en enda sekundmeter. För säkerhets skull. På med klätterskorna och upp på väggen!

Jag hinner klättra mig mätt innan Birk vaknar och sätter mig bekvämt tillbakalutad på crashpaden med en kopp kaffe. Ett par skränande måsar flyger förbi och för min blick in mot Henningsvær. Bron över till det lilla ö-samhället är som vanligt full av husbilar. Nedanför, i vattnet,  kommer en av de tre fiskebåtar som patrullerat havet i jakt på sill den senaste veckan. Det luktar solkräm. Vi har fått sommar för några dagar och njuter medan världen stannar upp för en stund.

Birk vaknar och jag flyger upp från min vila – som en sprinter ur startblocken – för att se om jag kan få honom att somna om. Men dagsljuset stör honom och jag inser att min egentid är förverkad för den här gången. Jag tar med Birk till min tillfälliga Baden-Baden och sömndrucken sitter han tätt intill mig och tar in scenariot i nästan fem minuter. Sen kickar hans turbo in. På ett ögonblick övergår min halvmeditativa sommarslöhet till yrvaket fokus och jag gör mitt bästa för att hänga med Birk på hans upptäcktsfärd bland klippskrevor och vattenpölar.

Lugnet före stormen.

♦ ♦ ♦

Återblick Lofoten är en liten serie med blogginlägg vi inte hann/kunde skriva under vårt nordnorgeäventyr i somras.