Högt över Henningsvær. Foto: Sara Börjesson.

Festvågtinden stiger brant ur havet strax innan fiskebyn Henningsvær. Turen börjar bland stora nedfallna klippblock och stigen leder sedan vidare upp till en platå med en liten sjö som tidigare försåg byn med färskvatten. Utsikten är redan makalös men vi fortsätter uppför den branta fjällsidan mot toppen. Sista biten går man på en bergskam och det är tvärbrant på båda sidorna, dock utan att någon gång bli farligt. Från toppen kan man se stora delar av Lofoten. I norr tornar den mäktiga toppen Vågakallen upp sig (942 m.ö.h.), österut blickar vi in mot fastlandets brokiga fjällkedja, söderut ligger Henningsvær på sina kobbar och skär och i väster möts blicken av den s.k. “lofotväggen”.

Lofotväggen.

Detta är en brant topptur och inget för den höjdrädde. Man går dock tryggt på en tydlig stig hela vägen men det kan fort bli halkigt vid alltför vått eller torrt (rullgrus) väder. Idag var förutsättningarna perfekta, ett dygn efter regn gav bra fäste i jorden/leran på de halkigaste platserna. Jag bar Birk i barnbärstolen hela vägen och det kändes tryggt, dock var lårmusklerna en smula trötta efteråt…

Turen upp tar ca 1 timme och är garanterat svettig!