Efter en resa på totalt 55 timmar var vi äntligen framme i Olderdalen, Kåfjord. Resan behöver inte alls ta så lång tid men vi tog en övernattning i Narvik för att säga hej till vänner och bekanta. Själva tågresan till Narvik tar nästan precis 24 timmar från Göteborg och sedan är det bil eller buss i ytterligare ca 5 timmar för att komma till Olderdalen.

Det spelade ingen roll att det förkylningsvirus som Birks lilla kropp lyckats göra sig av med under tågresan spred sig till hans mamma och pappa. Inte heller tycktes sömnbristen de senaste dygnen ha någon betydelse. Efter att ha suttit och legat ner i nästan två och ett halvt dygn skrek våra kroppar efter rörelse och aktivitet! Bestefar hade fixat både ny sits och åkpåse till barnpulkan så vi tvekade inte att ge oss ut på en liten provrunda redan dag 1.

Birk sover som en stock, en välinpackad stock!

Vips! – så är våra tre kroppar varmt klädda i diverse ull och gore-tex. Ryggsäcken är packad med fika, varma kläder och liggunderlag. Pjäxorna på och skidorna vilandes på snötäcket. “Klick… klick” – det välbekanta ljudet av rottefellabindningarna och skidorna sitter fast under fötterna. Pulkans drag fästs till midjebältet och det bär iväg, lätt över det tunna snötäcket.

Vi nöjde oss med en liten tur i de lokala omgivningarna. Mest för att känna på utrustningen och se hur Birk trivdes i pulkan. Resultatet var att han blev irriterad så fort vi stannade mer än två sekunder och sedan somnade efter att vi gått i knappt fem minuter. Väl inpackad och skyddad från den kalla brisen.

Idag sitter jag hemma och kan inte prata, förkylningen har satt sig på stämbanden men i övrigt känner jag mig frisk. Resten av familjen inklusive bestefar och mormor är ute på en ny pulkatur och jag gissar att Birk sover sig genom alltihop precis som igår. Det är ovanligt lite snö och ganska milt för årstiden men det ser ut snöa en del under veckan. Vi håller tummarna för att det blir tillräckligt för topptur och utförsåkning, utan Birk. Han får allt vänta några år på det äventyret.

Hur som helst är det tillräckligt med snö för att gå på tur och dra pulka så nu ser vi fram emot en lite längre tur. Kanske några kilometer in i dalen till en hytta vid en fjällbäck? Vi får se!

Nöjd kille efter sin första tur i fjällpulkan!