Solglasögon är inte fel i den starka vintersolen.

I början av februari kom äntligen vintern på riktigt till göteborgstrakten. Först ett tunt lager snö bara för att lätta upp mörkret. Och sedan, minusgrader. Långt under nollan. Kvicksilvret kröp till och med under 15 några gånger. Det höll i sig drygt ett par veckor. Tillräckligt länge för att sjöarna häromkring skulle omvandlas till spegelblanka salsgolv åt skridskoåkaren och för att det vatten som envisas med att kasta sig ner längs klippväggar skulle stanna upp och låta isklättraren stilla sin hunger, om än som ett smakprov.

“Hur gör vi nu för att han inte ska frysa ihjäl när vi är ute?” En impulsiv tanke som dock inte saknade fog. I takt med att hösten gått över till vinter (nåja, nästan vinter) hade vi redan bylsat på Birk mer och mer kläder så nu var det svårt att få på honom något mer. Dessutom kan det vara svårt att avgöra om han är för kall eller för varm eftersom han inte pratar än.

Det finns dock några enkla principer att förhålla sig till.

Lager-på-lager-principen är aktuell året runt. Närmast huden har man något som isolerar och transporterar fukt. Vi tycker att ull är bäst eftersom det värmer även om det blir vått samt har självrengörande egenskaper vilket gör att det inte börjar lukta illa lika fort som syntet.

Sedan kan man lägga på fler lager med isolering (ull, fleece, dun). Kom bara ihåg att inte “knö in” för mycket! Det är den uppvärmda luften i själva plaggen och mellan lagren som isolerar och blir det för komprimerat gör det ingen nytta, snarare tvärtom. Undvik bomull eftersom det tappar så gott som all isoleringsförmåga när det blir fuktigt!

Förutom fukt och väta är vinden något att ta hänsyn till. Vindavkylningen gör att -10 grader blir till -20 vid 10 m/s. Ytterst är det alltså något vindtätt som gäller. Även här är det viktigt med rätt storlek, inte för trångt men inte heller för stort eftersom luftlagret då kyls av lättare.

Glöm inte vindtäta vantar och fotpåsar (om barnet inte har skor)!

Naken hud har självklart mindre isolering mot kyla och exponeras lättare för väder och vind. Tvätta inte ansiktet på morgonen om du vet att ni ska ut i kylan. Man har nämligen ett tunt fettlager som skyddar bra. Dessutom kan man med fördel smörja in ansiktet med olika feta oljor och krämer som ger ett extra skydd. En buff eller balaklava är inte heller fel när det är som kallast. Håll ett öga på kinderna och nästippen så att de inte blir vita – ett tydligt tecken på förfrysning. Skulle det ändå bli så illa, kom då ihåg att INTE GNUGGA HUDEN eftersom den frusna vävnaden då kan skadas. Ta istället av dig din egen vante och lägg den varma handflatan över det nedkylda området tills det återfår färg och temperatur. Frostskadad hud är alltid känsligare för nya förfrysningar så kom bort från vind och kyla så snart som möjligt!

Varmt och skönt innanför alla lager.

På vår senaste tur i kylan upptäckte vi att mammas dunjacka passade perfekt över både bärstol och barn. Man måste inte skaffa en massa specialprodukter, kolla först vad du har hemma i förrådet. De bästa prylarna är de man kan använda till olika saker.

 

I barnvagnen eller pulkan funkar en gott fodrad åkpåse bra. De finns i många olika utföranden med varierande isoleringsgrad. Eftersom vi är så förtjusta i lager-på-lager-principen väljer vi en påse som kan användas under större delen av året och sedan kompletteras med extra filtar, renskinn etc. Ett bra tips är att lägga en filt eller en bit liggunderlag under barnet, den värsta kylan kommer underifrån! Om du har en sovsäck till ditt barn så fungerar den alldeles utmärkt som åkpåse.

Vi har provat att använda en vanlig digital termometer för att få en känsla för hur varmt Birk har det. Den kan placeras innanför eller utanför kläderna, under eller över barnet i vagnen o.s.v. Det viktigaste är bara att man gör likadant varje gång annars kan det vara svårt att jämföra skillnader.

24 grader får väl ändå betraktas som “rätt gött”.

Med enkla medel kan man hålla kylan på avstånd men kom ihåg att barnet inte är lika aktivt som du och därmed inte alstrar lika mycket kroppsvärme. Och om det är riktigt kallt – stanna inomhus så blir alla glada och nöjda!